Opeens is er ander nieuws

agelijks lezen we de krant, of kijken het nieuws. We horen over oorlog, hongersnood en klimaatproblemen. Ernstige zaken die ons raken en actie van ons verlangen. Maar op een dag is er ineens iets heel anders in het nieuws:
Zij zeiden: 'Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Deze Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie Hem naar de hemel hebben zien gaan.' (Handelingen 1:11)
Hoe zouden we daar op reageren?

De doorstane pijn meedragen

Uit het boek ‘Opgestaan, meditaties rond het paasevangelie’ (2017) van de Raad van Kerken, deel ik in deze Paastijd een aantal meditaties met u. 
Deze week van Bert Louwerse, geïnspireerd op Marcus 16:8 ‘Ze gingen naar buiten en vluchtten bij het graf vandaan. Ze waren zo erg geschrokken, dat ze tegen niemand iets zeiden.’  
Bartelomeo Suardi (1465-1530)
Wie zich verdiept in wat kunstenaars weergeven over de opstanding van Christus, komt meestal of heel triomfalistische werken tegen of een tuin met een leeg graf. Soms ook de Opgestane, die Maria in de tuin ontmoet. Maar de Spanjaard Bartelomeo Suardi (1465-1530) komt met een heel interessante kijk op de opgestane Christus. Hij wijkt daarbij sterk af van wat zijn tijdgenoten op doek of paneel schilderden. 
Verder>>
Lees meer 

Opgewekt

Pesach, Joods Pasen, is het feest dat God het volk Israël heeft bevrijd uit de slavernij van Egypte. Met Pasen vieren we dat God zijn Zoon heeft opgewekt uit de dood: de opstanding van Jezus Christus. 
Het woord ‘opstanding’ horen we weinig in vergelijking met ‘opstand’ en ‘opstandig’. 
Het woord ‘opgewekt’ horen we vaak in de betekenis van: vrolijk, blij, geanimeerd, goedgehumeurd, levenslustig, monter, opgeruimd of in een goede stemming. Op internet las ik bij ‘opwekking’ over energieopwekking, opwekking van een geboorte en aanwijzing hoe muziek te spelen. Maar ik las geen verwijzing naar opwekking uit de dood.
Pasen in zijn christelijke betekenis krijgt steeds minder aandacht in de maatschappij. De aanduiding ‘Pasen’ wordt vaak vervangen door algemene termen als ‘voorjaar’ en ‘feest’ of de themakleur geel. 
Verder >>
Lees meer 

Beleidsplan 2023-2027 ‘Geloven in de gemeenschap’

De kerkenraad van De Lichtbron heeft een beleidsplan opgesteld voor de jaren 2023-2027.  De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vraagt van alle gemeenten om eens per vier jaar eens goed na te denken over de plannen voor de komende vier jaren. Het nieuwe beleidsplan is in mei 2023 definitief vastgesteld.

In het beleidsplan staan drie onderling samenhangende invalshoeken centraal:
1) een gedeeld geloof in God - Vader, Zoon en heilige Geest - door 
2) een georganiseerde gemeenschap van leden met 
3) een gezicht in de samenleving. 
Deze invalshoeken zijn uitgewerkt in tien plannen.

Klik op Beleidsplan 

Projecten diaconie

De diaconie ondersteunt het komende jaar de volgende drie goede doelen:
  1. Moldavië: ‘Zorg voor eenzame ouderen’ van Home Care en ‘Opvang en zorg voor kinderen’ van Youth for Christ
  2. SAVE India: geen kinderarbeid in de textielindustrie in India
  3. International Justice Mission: bestrijding van moderne slavernij
Een nadere toelichting op deze projecten is hier gegeven.
Lees meer 

Muziek in de kerk

Naar aanleiding van suggesties tijdens een gemeenteavond, heeft de taakgroep eredienst een plan gemaakt voor meer muziek in de erediensten. We nodigen onder andere musici uit die een instrument bespelen en ook zanggroepen. Wij hopen dat er voor iedereen wat bij is om van te genieten.

Nieuwsbrief


Elke week verschijnt er een digitale nieuwsbrief met een overzicht van de meest actuele berichten uit onze gemeente.
Klik hier voor een overzicht van de laatst verschenen nieuwsbrieven.
Lees meer